Zoeken in deze blog

zaterdag 22 december 2012

#7: Porcupine Tree – Fear Of A Blank Planet (2007)

Terwijl het vorige maand verschenen live-album Octane Twisted (met o.a. een integrale uitvoering van het studio-album The Incident uit 2009) net is verschenen wil ik het vorige studio-album Fear of a Blank Planet in de schijnwerpers zetten.

Porcupine Tree begon in 1987 als een soloproject van zanger/gitarist Steven Wilson en pas vanaf 1993 werd het een echte band toen Colin Edwin (bas), Richard Barbieri (toetsen) en Chris Maitland (drums) toetraden. Die laatste werd in 2002 vervangen door Gavin Harrison. Fear of a Blank Planet is het negende reguliere studio-album van Porcupine Tree naast vele limited editions, EP’s en live albums.

Het album opent met de titelsong Fear of a Blank Planet en dat is meteen een knaller. Getik op een toetsenbord gevolgd door een duivelse lach en een akoestisch gitaar intro zijn de inleiding tot een uptempo nummer waarin ook tweemaal gas terug wordt genomen. In de tekst wordt de leegheid van sommige jeugd gehekeld. TV, drugs, seks, games, school – bij alles is oppervlakkigheid troef. Contact met de ouders is niet meer aanwezig:
X-box is a god to me
A finger on the switch
My mother is a bitch
My father gave up ever trying to talk to me

Variatie in zowel tempo als dynamiek binnen een nummer zijn kenmerkend voor de muziek van Porcupine Tree en vormen de grote aantrekkingskracht. Doordat de nummers de ruimte krijgen (zowel qua atmosfeer als qua tijd) ontstaat de gelegenheid om een verhaal te vertellen, zowel muzikaal als tekstueel.

Het mooiste voorbeeld hiervan op het album is Anesthetize. Met zijn bijna 18 minuten in drie delen kent het zowel zeer rustige als zeer heftige momenten. Ook in de tekst van dit nummer staan de leegheid van het bestaan en de zoektocht ‘er moet toch iets meer zijn dan dit’ centraal:
Only apathy from the pills in me
It’s all in me, all in you
Electricity
It’s all in me, all in you
Only MTV and cod philosophy
(‘cod’ is de gangbare afkorting voor het populaire computerspel ‘Call of Duty’)

Er staan eigenlijk geen mindere tracks op het album. Ook My Ashes, Sentimental, Way Out of Here en Sleep Together behoren tot het beste dat Porcupine Tree tot nog toe heeft uitgebracht.

Het album werd in 2007 door de lezers van het gerenommeerde Classic Rock Magazine uitgeroepen tot "Album of the Year". Een eer die twee jaar eerder hun album Deadwing ook al was toegevallen. De DVD-versie van Fear of a Blank Planet kreeg in december 2007 een nominatie voor een Grammy Award in de "Best Surround Sound Album" categorie.

In mijn lijstje ‘albums die ik meeneem naar een onbewoond eiland’ zal Fear of a Blank Planet zeker niet ontbreken.

© 2012 TTZL


Officiële website: Porcupine Tree
Wikipedia EN: Porcupine Tree
Wikipedia NL: Porcupine Tree
Youtube: My Ashes
Youtube: Anesthetize
Youtube: Sentimental
Youtube: Way Out of Here
Youtube: SleepTogether


Geen opmerkingen:

Een reactie posten