Zoeken in deze blog

zondag 13 januari 2013

#10: Ozric Tentacles – Jurassic Shift (1993)

Ozric Tentacles (of ‘The Ozrics’ zoals ze vaak liefkozend door de fans worden genoemd) is een Engelse band die instrumentale psychedelische spacerock maakt. De groep bestaat sinds 1983 en heeft ondanks dat ze nog nooit een grote platenmaatschappij achter zich hebben gehad wereldwijd toch meer dan een miljoen albums verkocht.

De naam ontstond tijdens een ontbijt op het Stonehenge Free Festival van 1983 als de naam van een fictief granenontbijt. Hierop is later ingespeeld bij de de verpakking van Vitamin Enhanced. Deze box was een CD-heruitgave van hun eerste zes cassette-albums en zat in een verpakking die sterk deed denken aan een Kellogg’s-doos. Voordat Kellogg’s hierover een rechtzaak kon aanspannen was de box al uitverkocht (voor een tweedehands exemplaar betaal je nu zo’n 100 euro).

Het album Jurassic Shift is het twaalfde Ozrics album (als je de zes cassettes meetelt) en wordt samen met Erpland uit 1990 gerekend tot het beste dat de vroege Ozrics hebben gemaakt. Het album opent met het sterke Sun Hair waarin een rustig bubbelend bad van synthesizers na een tijdje wordt opgepept door een heerlijke scheurgitaar om je daarna weer rustig te laten terugzakken in het warme bad van synthesizerbubbels.

De direct daarop volgende track Stretchy kent een heerlijk dominant basloopje in een verder sterk ritmisch nummer. Daarna volgt Feng Shui en dat nummer klinkt zoals de titel doet vermoeden: oosters en meditatief. Althans, de eerste acht minuten. Daarna explodeert het nummer en gaat nog twee minuten in de hoogste versnelling verder.

Alhoewel er zich geen mindere goden onder de nummers bevinden wil ik het titelnummer nog wel even apart vermelden. Jurassic Shift is een elf minuten durende track waarin alle hiervoor genoemde elementen voorkomen, compleet met dynamische en tempowisselingen.

Aan de hoes van Jurassic Shift zit ook een verhaal vast. Het boekje bij de eerste oplage van de CD was gemaakt van 25% hennep, 20% katoen en 55% stro; het eerste gebruik van ‘houtvrij’ papier in de muziekindustrie.

Jurassic Shift is inmiddels een aantal maal opnieuw uitgebracht (in 1998, 2004 en 2008). De laatste versie betreft een geremasterde CD met een live bonustrack en een bonus-DVD met live-opnamen van diverse optredens.

© 2013 TTZL


Officiële website: Ozric Tentacles
Wikipedia EN: Ozric Tentacles
Wikipedia NL: Ozric Tentacles
Youtube: Sun Hair
Youtube: Stretchy
Youtube: Feng Shui
Youtube: Jurassic Shift

Geen opmerkingen:

Een reactie posten