Zoeken in deze blog

zaterdag 20 april 2013

#24: Anthrax - Anthems (2013) [+ Record Store Day]

Vandaag, 20 april 2013, is het wereldwijd weer Record Store Day, een "een internationale feestdag voor platenzaken, artiesten en muziekliefhebbers". Op deze dag worden er allerlei speciale en gelimiteerde producten uitgebracht (veelal op vinyl) en zijn er veel optredens in platenzaken. 

Vanochtend ben ik vroeg opgestaan om op tijd bij Concerto te zijn, één van de deelnemende platenzaken. Om stipt acht uur stond ik voor de deur (de verkoop begon om negen uur) als nummer 6 in de rij. Na een uur wachten was de rij uitgegroeid tot een man/vrouw of 50 en ging de deur eindelijk open. In plukjes van vijf konden we op zoek naar de gewenste pareltjes tussen de ongeveer 360 uitgaven. Mijn buit was:


  • Anthrax - Anthems (10", red vinyl)
  • Calexico - Spiritoso (LP, white vinyl)
  • Nick Cave And The Bad Seeds - Animal X (7", picture disc)
  • Lloyd Cole & Hans-Joachim Roedelius/Roedelius Schneider - [idem] (12", white vinyl)
  • Half Japanese - 1/2 Gentleman/Not Beasts (3CD, Deluxe Edition)
  • R.E.M. - Live in Greensboro EP (CD, Digipack)
  • Steven Wilson - Luminol (12", picture disc)
  • The XX - Jamie XX Edits (12")
plus het cadeau van 2013:
  • Kliko Fest [verzamelaar met The Jim Jones Revue, Bullerslug, Little Barrie, Traumahelikopter] (7", EP) 


Precies een maand geleden is de EP Anthems van Anthrax al uitgekomen op CD, maar speciaal voor Record Store Day lag er nu speciale versie in de winkels: in een mooie  klaphoes een 10" van rood of wit vinyl (welke versie je hebt gekocht is een verrassing bij thuiskomst). 

Anthrax is sinds 1981 actief en wordt vaak in één adem genoemd met bands als Metallica, Megadeth en SlayerOp deze EP betonen de thrashmetalpioniers van Anthrax eer aan hun helden uit de US, Canada, Australië en Ierland. En dat doen ze goed. Het spelplezier en het respect spat er vanaf.

Kant A opent met Anthem van Rush, gevolgd door T.N.T. van AC/DC en Smokin' van Boston. Kant B start met Keep On Runnin' van Journey.

Toegegeven, met zulk songmateriaal kan het al bijna niet meer fout gaan, maar Anthrax speelt niet klakkeloos de originelen na. Ze voegen er wat 'Anthrax' aan toe. De hoogtepunten zijn voor mij de laatste twee nummers van kant B: Big Eyes van Cheap Trick en Jailbreak van Thin Lizzy. Beide uitvoeringen zijn aanmerkelijk 'heavier' dan de originelen en dat werkt prima.

Een coveralbum of EP is natuurlijk altijd een tussendoortje, maar Anthems bewijst dat een tussendoortje erg smakelijk kan zijn.

© 2013 TTZL



Officiële website: 
Anthrax
Wikipedia EN: Anthrax
Wikipedia NL: Anthrax
Youtube: Anthems (full album)
Youtube: Anthem
Youtube: T.N.T.
Youtube: Smokin'
Youtube: Keep On Runnin'
Youtube: Big Eyes
Youtube: Jailbreak

Geen opmerkingen:

Een reactie posten