Zoeken in deze blog

zondag 29 september 2013

#47: The Orb - A Huge Ever Growing Pulsating Brain That Rules From The Centre Of The Ultraworld (Loving You - Orbital Mix) (1989)

Normaal gesproken behandel ik geen singles op dit blog maar voor The Orb maak ik graag een uitzondering. A Huge Ever Growing Pulsating Brain That Rules From The Centre Of The Ultraworld (Loving You - Orbital Mix) is dan ook niet zomaar een single.

Het is de eerste track waar het duo Alex Paterson en Jimmy Cauty als The Orb aan hebben gewerkt. Het is echter niet het eerste nummer dat onder de naam The Orb verscheen. Een nummer op een verzamelalbum en een EP gingen voor.

The Orb hebben het genre ambient house gedefinieerd. Een genre dat ontstond uit een behoefte aan muziek waarop je na een house party weer tot rust kon komen ('chillen'). Invloeden daarbij waren onder andere Yellow Magic Orchestra, Pink Floyd (en andere psychedelische rockgroepen), Brian Eno, Steve Reich en house en reggae muziek.

In 1989 mocht The Orb een radio-sessie verzorgen bij de fameuze BBC-DJ John Peel. In deze sessie speelden ze het twintig minuten durende nummer Loving You en kregen daar veel positieve reacties op. Daarop werd een studioversie van het nummer uitgebracht onder de titel A Huge Ever Growing Pulsating Brain That Rules From The Centre Of The Ultraworld (Loving You - Orbital Mix). Alhoewel de single bijna twintig minuten duurde bereikte het toch de single hitlijst in de UK en reikte tot nummer 78.

In deze track zit al heel veel van wat later uitgewerkt zou worden op de vele succesvolle albums van The Orb die zouden volgen. Een atmosferisch geheel doorspekt met vocale en instrumentale samples, variërende ritmes en en wisselende tempi. 

A Huge Ever Growing Pulsating Brain That Rules From The Centre Of The Ultraworld (Loving You - Orbital Mix) begint heel kalmpjes en in minuut zes komt er voorzichtig iets langs dat op een ritme lijkt. In de minuut daarna horen we een erg bepalende vocale sample uit het nummer Loving You van Minnie Riperton (vandaar de originele titel van het nummer). Deze zal in de rest van het nummer nog terugkomen. Overigens is alleen in de eerste oplage van single de originele sample te horen. Op last van Minnie Riperton's management moest de sample verwijderd worden en in alle andere uitgaven horen we een 'sound-alike'.

Een verdere beschrijving van de track laat ik achterwege. Dit is muziek die je moeten horen, of beter, moet ondergaan. Op flink volume, bij voorkeur op een koptelefoon.

© 2013 TTZL


Officiële website: The Orb

Wikipedia EN: The Orb
Wikipedia NL: The Orb
Youtube: A Huge Ever Growing Pulsating Brain That Rules From The Centre Of The Ultraworld (Loving You - Orbital Mix)
Youtube: Minnie Riperton - Loving You



Geen opmerkingen:

Een reactie posten