Zoeken in deze blog

zondag 12 januari 2014

#62: Sex Pistols - Never Mind The Bollocks, Here's The Sex Pistols (1977)

Midden jaren zeventig onstond punk rock als reactie op de bombast en grandeur van de muziek in de vroege jaren zeventig. De punk beweging had met name in de UK naast de muzikale kant ook een sterke sociaal-politieke lading. 

Ramones, Television, en Dead Kennedys werden grote namen in de US. In de UK waren The Damned, The Clash koplopers samen met de meest beruchte band: Sex Pistols.

De maatschappelijke onrust die punk teweeg bracht en de in de pers breed uitgemeten uitspattingen van de bandleden hebben er voor gezorgd dat Sex Pistols bekend/berucht is bij velen, maar dat de muziek helaas naar de achtergrond is gedrongen. En dat is jammer, want het enige studio-album dat ze ooit maakten, Never Mind The Bollocks, Here's The Sex Pistols, is een klassieker in de ware zin des woords wiens invloed niet kan worden onderschat.

Het album opent geweldig met Holidays In The Sun. Over een stampend ritme en een krachtige gitaar-riff spuit zanger Johnny Rotten (John Lydon) zijn teksten over goedkope zon-vakanties in foute landen gecombineerd met de ervaringen van een bezoek aan Berlijn. 

Het album is bijna in zijn geheel gespeeld door drummer Paul Cook en gitarist Steve Jones, die op twee na ook alle baspartijen voor zijn rekening heeft genomen. De originele bassist Glen Matlock en zijn vervanger Sid Vicious hebben allebei slechts één nummer ingespeeld, respectievelijk Anarchy In The U.K. en Bodies. Niet bepaald de minste nummers...

De bekendste song van het album is waarschijnlijk God Save The Queen vanwege de controverse rond dit nummer. Maar daarnaast is een heerlijk nummer met weer een pakkende gitaar-riff van Steve Jones

Een ander juweeltje is de sneer naar de platenmaatschappij die ze liet vallen: EMI. Daarnaast zijn er twee nummers die goed laten horen waartoe de Sex Pistols muzikaal in staat waren. Pretty Vacant begint met een monumentale riff, waarna de drums invallen en de tekst de onverschilligheid en apathie van de jongeren t.o.v. 'het establishment' beschrijft.

Het muzikaal meest complexe nummer is Submission. Het tempo ligt ook lager dan bij de andere tracks en het stond in het begin ook niet op het album. Het werd bij de meeste exemplaren meegeleverd als een aan één kant bespeelbare single. Pas nadat de Franse platenmaatschappij het nummer aan het album toevoegde werd het een integraal onderdeel van de plaat.

Dit album mag eigenlijk in geen enkele platenkast van een rockliefhebber ontbreken en ook de Classic Album aflevering over dit album is zeer de moeite waard. In 2012 is er een geremasterde '35th Anniversary Edition' verschenen in een flink aantal verschillende formaten. Er is dus geen excuus meer om het album niet te bezitten...

© 2014 TTZL


Officiële website: Sex Pistols

Fan website: Sex Pistols
Wikipedia EN: Sex Pistols
Wikipedia NL: Sex Pistols
Youtube: Holidays In The Sun
Youtube: Anarchy In The U.K.
Youtube: Bodies
Youtube: God Save The Queen
Youtube: EMI
Youtube: Pretty Vacant
Youtube: Submission
Youtube: Never Mind The Bollocks, Here's The Sex Pistols (full album)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten