Zoeken in deze blog

zondag 9 februari 2014

#66: 冨田勲 (Isao Tomita) - The Planets (1976)

Er zijn vele voorbeelden van uitvoeringen van populaire muziek door een klassiek orkest of klassieke muziek in rock of elektronische vorm. Slechts zelden levert dit memorabele muziek op. 

De Japanse componist en synthesizervirtuoos Isao Tomita (vaak kortweg Tomita) bracht in 1974 en 1975 drie albums uit met bewerkingen voor synthesizer van de muziek van Debussy, Moessorgski en Stravinsky. Tot dan toe waren elektronische uitvoeringen van klassieke werken vaak noot-voor-noot adaptaties geweest van het originele werk. Tomita deed dat niet. Zijn versies zijn origineel en gedurfd en dragen net zozeer zijn stempel als dat van de componist.

Het duidelijkst is dat bij het album The Planets uit 1976 naar het werk van Gustav Holst (aan het album wordt ook vaak gerefereerd als 'The Tomita Planets' en dat is niet voor niets). Het album verklankt een ruimtereis en start met een drie minuten durend deel waarin communicatie tussen het ruimteschip en mission control te horen is, uitmondend in het opstijgen van het ruimteschip. Dit vloeit dan over in de bekende klanken van Mars, The Bringer Of War

Niet zozeer de ver-elektronisering van The Planets alswel de mission control en space noises tussen de tracks deed klassieke puristen gruwen en avontuurlijk ingestelde muziekliefhebbers smullen. De erven Holst hebben geprobeerd het album van de markt te krijgen, maar met uitzondering van een paar maanden in de UK is dit niet gelukt. 

Tomita laat in Venus, The Bringer Of Peace horen hoe goed hij het lyrische karakter van de muziek van Holst begrijpt. Saturn, The Bringer Of Old Age en Neptune, The Mystic illustreren dan weer dat Tomita de veelzijdigheid en de mystiek van het originele werk heeft behouden terwijl hij het zich ook eigen maakt.

The Planets behoort bij zowel Holst als Tomita tot hun populairste werken. Ook is Tomita's album van grote invloed geweest op de verdere ontwikkeling geweest van de synthesizermuziek. Het beste luister je naar het album The Planets als geheel.

© 2014 TTZL


Fan website: Isao Tomita
Wikipedia EN: Isao Tomita
Wikipedia NL: Isao Tomita
Youtube: The Planets [full album]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten