Zoeken in deze blog

zondag 30 november 2014

#108: Muslimgauze - Drugsherpa (1994)


Bryn Jones (1961-1999) was een Engelse muzikant die als kluizenaar leefde en onder de naam Muslimgauze experimentele instrumentale muziek maakte die zeer divers van aard kon zijn, van ambient en techno tot dub en noise (zie ook recensie #2 voor een uitgebreide beschrijving van het fenomeen Muslimgauze ).

1994 was een productief jaar voor Muslimgauze. Hij bracht 3 CD's, 2 dubbel-CD's, een 7-inch en 2 mini-CD's uit. Eén van die mini-CD's was Drugsherpa dat niet alleen qua lengte, maar ook qua formaat een echte mini-CD is. Het was de eerste uitgave op het kleine 3-inch formaat voor zowel Muslimgauze als voor platenlabel Staalplaat.

Het album bestaat uit één track van twintig minuten dat vanzelfsprekend ook Drugsherpa heet en het is een echte Muslimgauze ambient track.

De track begint heel rustig met een serene grondtoon, lichte percussie en een prominente triangel (of belletje). Langzaamaan komen er op de achtergrond meerdere lagen in het geluidsbeeld en wordt het volume ook hoger. Na ongeveer twee minuten komt er een doffe puls als ritme opzetten en vlak daarna komt er een lichte verandering in het klankbeeld doordat enkele achtergrondlagen abrupt wegvallen.

Deze subtiele veranderingen houden aan tot ongeveer halverwege als de track ineens helemaal stil lijkt te vallen. Het is echter een terugkeer naar het serene klankbeeld van het begin en opnieuw start er een geduldige opbouw van een nieuw klanklandschap. Elementen uit de eerste helft worden hergebruikt en nieuwe elementen worden toegevoegd. Naar het einde toe bouwt de track ook weer langzaam af richting stilte.

Ik vind Drugsherpa één van de hoogtepunten uit het (zeer grote) oeuvre van Muslimgauze en kan de track herhaald beluisteren zonder dat het begint te vervelen. 

De 3 inch CD is tweedehands nog wel verkrijgbaar, maar Staalplaat heeft in 2013 ook een CD uitgegeven met naast Drugsherpa ook nog zo'n 35 minuten aan extra tracks die op dezelfde DAT-tape stonden als die track.

© 2014 TTZL


Officiële website: Muslimgauze
Wikipedia EN: Muslimgauze
Youtube: Drugsherpa


Geen opmerkingen:

Een reactie posten