Zoeken in deze blog

zondag 8 februari 2015

#118: The Residents - Eskimo (1979)

In blog #3 heb ik al eens een album van de Amerikaanse avant-garde groep The Residents besproken. Dit keer wil ik het hebben over Eskimo, één van de meest bijzondere producties uit hun oeuvre dat inmiddels zo'n 150 studio-albums, live-albums, singles & EP's, DVD's en multimediaprojecten beslaat.

De eerste vraag die opkomt bij een eerste beluistering is wellicht: is dit muziek? Afhankelijk van de gebruikte definitie kan het antwoord 'ja' of 'nee' zijn.

Als muziek een kunstvorm is waarbij klanken (van bijvoorbeeld muziekinstrumenten of de menselijke stem) bewust worden voortgebracht in een bepaalde tijdsduur, dan is dit muziek. De meeste mensen zullen dit echter anders zien (of horen). Misschien doen we er beter aan het te beschouwen als een 'klankhoorspel'. 

Eskimo is een collage van geluidseffecten, muziekinstrumenten en stemmen die een fantasietaal zingen die de taal van de Inuit moet nabootsen. De beschrijvende teksten bij de nummers van het album geven houvast inzake de vertelde verhalen.

Het originele album verscheen in 1979 op LP (en later natuurlijk op CD), maar in 2002 verscheen een versie op DVD in 5.1 surround sound, met begeleidende tekeningen en de beschrijvende teksten in beeld. Dit is de definitieve versie van Eskimo.

In The Walrus Hunt horen we de Eskimo-mannen op jacht gaan naar een walrus. Het daaropvolgende Birth beschrijft een bevalling en de daarbij behorende Eskimo-rituelen. 

In Arctic Hysteria raakt een vrouw hysterisch als gevolg van het constante donker en de arctische omstandigheden en zorgen de dorpelingen ervoor dat ze weer bij zinnen komt. In The Angry Angakok blokkeert kruiend ijs de walvisvangst van de dorpelingen. De 'angakok' (een soort medicijnman) wordt gezien als degene die daar iets aan kan doen en één van de jagers gaat de confrontatie aan.

A Spirit Steals A Child vertelt het verhaal van een per ongeluk alleen gelaten Eskimo-kind dat wordt ontvoert door een geest en daarop volgende reddingsactie van de dorpelingen. In The Festival Of Death tenslotte wordt verhaalt over het festival dat het eind aankondigt van de zes maanden durende winterduisternis.

Dit is geen makkelijke kost. Eskimo beluisteren (en tegenwoordig bekijken op DVD) vergt inspanning van de luisteraar en een 'open geest'. De eerste keer dat ik Eskimo hoorde was ik een jaar of 15. Ik had The Residents net ontdekt en deed vreselijk mijn best om de vreemde muziek op eerste vijf albums te snappen. Eskimo ging nog een stap verder en ik vond het niet mooi en ik begreep er niets van. 

Vele jaren en draaibeurten later gaat het er niet meer om of de klankwereld van Eskimo 'mooi' of 'niet mooi' is. Fascinerend is wat mij betreft het woord dat hoort bij The Residents' Eskimo-wereld.

© 2015 TTZL



Officiële website: The Residents
Wikipedia EN: The Residents
Wikipedia NL: The Residents
YouTube: The Walrus Hunt
YouTube: Birth
YouTube: Arctic Hysteria

Geen opmerkingen:

Een reactie posten