Zoeken in deze blog

zaterdag 6 februari 2016

#169: Earth, Wind & Fire - All 'n All (1977)

Helaas beste lezers, ook deze week is er weer muzikale grootheid heengegaan: Maurice White, de spil van Earth, Wind & Fire. Hij leed al sinds het einde van de jaren tachtig aan de ziekte van Parkinson en dat is hem ook uiteindelijk fataal geworden.

Earth, Wind & Fire had voor het eerst succes in de U.S. begin jaren zeventig met hun derde album (Last Days And Time). In Nederland hadden ze in 1975 en 1976 wel al kleine hitjes met Shining Star en Sing A Song, maar de echte doorbraak kwam pas in 1977 met hun achtste studio-album All 'n All. De plaat stond 24 weken lang in de albumlijst en reikte tot nummer 4.

De aanjager voor het album was de Top 10 hit Fantasy. Het nummer heeft een rustig intro waarna de ritme-tandem het startschot krijgt van de blazerssectie. Daarna ontvouwt zich een lekker 'laid-back' nummer met de kenmerkende vocale harmonieën van Philip Bailey's falset en Maurice White's tenor. 

Daarvoor is het album al geopend met Serpentine Fire. Een uptempo nummer waarin Maurice White zich heeft uitgeleefd in de arrangementen. Er gebeurt van alles in dit nummer en iedere keer als je het luistert hoor je weer nieuwe dingen. Niet alleen hebben de blazers een prominente rol, ook de ritmesectie valt op. Het is goed te horen dat Maurice White voorafgaand aan dit album een maand in Argentinië en Brazilië verbleef. De invloed van de Zuid-Amerikaanse percussie is duidelijk aanwezig, net als op de rest van het album.

De duo-track In The Marketplace (interlude)/Jupiter is een wat merkwaardige twee-eenheid. Een kort meditatief moment gevolgd door geweldige adrenalinestoot. Heerlijk stuwende bas en drums, geweldige koortjes en de blazers hebben nooit beter geklonken dan op dit nummer. Na de ballad Love's Holiday sluit Brazilian Rhyme (Beijo) (opnieuw een soort 'interlude') kant 1 af.

Kant 2 spiegelt een beetje kant 1 met een ballad [I'll Write A Song For You], nummers met veel energie [Magic Mind en het jazzy Runnin'], een dromerige 'interlude' [Brazilian Rhyme (Ponta de Areia)] en dat alles bijna overdadig gearrangeerd. 

Daarna wordt het album afgesloten met het epische Be Ever Wonderful waarin zowat alle elementen uit de voorgaande nummers worden samengebracht. 

Hoezeer ook de nummers op zichzelf kunnen staan, het is met name de cohesie van het album dat het zo sterk maakt. De nummers vloeien in elkaar over of trekken elkaar aan en vormen uiteindelijk een geheel dat groter is dan de som der delen en ook 40 jaar na verschijning nog weet te boeien en te ontroeren.

© 2016 TTZL


Officiële website: Earth, Wind & Fire
Wikipedia EN: Earth, Wind & Fire
Wikipedia NL: Earth, Wind & Fire
YouTube: Serpentine Fire
YouTube: Fantasy
YouTube: In The Marketplace (interlude)/Jupiter
YouTube: Love's Holiday
YouTube: Brazilian Rhyme (Beijo)
YouTube: I'll Write A Song For You
YouTube: Magic Mind
YouTube: Runnin'
YouTube: Brazilian Rhyme (Ponta de Areia)
YouTube: Be Ever Wonderful

YouTube: All 'n All [hele album]
YouTube: Shining Star
YouTube: Sing A Song

Geen opmerkingen:

Een reactie posten