Zoeken in deze blog

zondag 13 maart 2016

#174: Emerson, Lake & Palmer - Tarkus (1971)

Op 10 maart jl. overleed Keith Emerson in zijn huis in Santa Monica, Californië aan de gevolgen van schotwond aan zijn hoofd. In nieuwsberichten wordt gemeld dat de politie uitgaat van zelfmoord. Passages in een verklaring van Greg Lake lijken daar ook op te wijzen: "...to witness his life coming to an end in the way that it has is painful..." en "May he now be at peace".

Keith Emerson speelde toetsen bij The Nice toen hij in 1970 bassist en zanger Greg Lake ontmoette die op dat moment bij King Crimson actief was. Er was een klik en toen drummer Carl Palmer van Atomic Rooster het trio completeerde was de geboorte van de eerste echte supergroep een feit: Emerson, Lake & Palmer (ELP).

Was het naar hunzelf vernoemde debuut nog redelijk ongecompliceerd, met als blikvanger de single Lucky Man, hun tweede LP Tarkus zou hun naam vestigen als progressieve rockgoden. 

Algemeen wordt hun vijfde album, Brain Salad Surgery, als hun beste beoordeeld. Volgens mij terecht want die vijfsterrenplaat is van begin tot eind van een zeer hoog niveau. Dat kan niet gezegd worden van Tarkus. Bij deze plaat is er een behoorlijk verschil tussen kant A en kant B. 

Als we voor de verandering eerst kant B beschouwen horen we als eerste van de zes tracks Jeremy Bender. Een honky-tonk nummer dat nogal uit de toon valt, net als het laatste nummer van kant B, het rock & roll nummer Are You Ready Eddy?. Daar tussenin staan vier nummers die wel de moeite waard zijn.
Bitches Crystal en A Time And A Place zijn namelijk prima progrock nummers en The Only Way (Hymn) en Infinite Space (Conclusion) zijn goede voorbodes van de link met klassieke muziek die later in de carrière van ELP zo belangrijk zou worden.

De onevenwichtige kant B kan echter niet in de schaduw staan van kant A die geheel wordt ingenomen door het titelnummer. Tarkus is een 21 minuten durend epos dat is bestaat uit zeven delen. 

Tarkus begint met het energieke 'Eruption' waarin Emerson direct laat horen wat een goede toetsenist hij is. Na een minuut of drie vloeit het nummer over in ballad-achtige 'Stones Of Years'. Een sfeervol deel van een minuut of vier waarin vooral de stem van Lake goed tot zijn recht komt. 

Na de één minuut durende explosie van 'Iconoclast' volgt 'Mass', een geweldige uptempo song van drie minuten waarin het basspel van Lake en de drums van Palmer een prominente rol spelen. Ook zit er een lange break in dit deel met een prima toetsensolo van EmersonHierna volgt 'Manticore' dat weer een soort progrock tussenspel is waarin fantastisch gemusiceerd wordt. Wat een kracht en gedrevenheid in minder dan twee minuten! 

Tarkus eindigt met twee nummers van elk vier minuten. In het intense nummer 'Battlefield' zit een mooie elektrische gitaarsolo verwerkt en de vocalen van Lake zijn weer indrukwekkend. 'Aquatarkus' brengt de suite vervolgens naar een eind in een instrumentaal nummer waarin de elementen uit de voorgaande zes delen weerklinken. 

Het nummer Tarkus is 21 minuten progrock in optima forma. De onderling behoorlijk verschillende delen worden prachtig tot een continue doorlopend meesterwerk gesmeed. Ik heb het al ontelbare keren beluisterd en het nummer verveelt nooit. Dat kant B van het album niet zo goed is als kant A doet daarom niets af aan mijn grote affectie voor het album Tarkus.

© 2016 TTZL


Officiële website: Emerson, Lake & Palmer / ELP Facebook site
Officiële websites: Keith Emerson / Greg Lake / Carl Palmer
Wikipedia EN: Emerson, Lake & Palmer
Wikipedia NL: Emerson, Lake & Palmer

YouTube: Tarkus
YouTube: Jeremy Bender
YouTube: Bitches Crystal
YouTube: The Only Way (Hymn)
YouTube: Infinite Space (Conclusion)
YouTube: A Time And A Place
YouTube: Are You Ready Eddy?

YouTube: Lucky Man

Geen opmerkingen:

Een reactie posten