Zoeken in deze blog

zaterdag 2 maart 2013

#17: Run-D.M.C. – Raising Hell (1986)

In 1986 was er in de Verenigde Staten een levendige hiphop/rap scene en Run-D.M.C. was daarin al een gevestigde naam geworden een zijn kale, agressieve stijl en gebruik van rock en heavy metal samples. Met het verschijnen van hun derde album Raising Hell transformeerde hiphop/rap van ‘underground’ naar ‘mainstream’, mede dankzij co-producer Rick Rubin* die kort daarvoor een andere klassieker had geproduceerd (Radio van LL Cool J).

Het werd het eerste rap-album dat in de VS nummer één werd in de R&B-albumlijst, de top tien bereikte in de pop-albumlijst en daarmee ook de platinum-status verwierf. Het drie maanden later verschenen album Licensed To Ill van de Beastie Boys (ook geproduceerd door Rick Rubin!) zou hier de vruchten van plukken.

Met name de hitsingle Walk This Way, een cover van een Aerosmith nummer uit 1975 waarop ook Aerosmith’s Steven Tyler en Joe Perry meespelen, zorgde er voor dat Run-D.M.C. ook bekend werd bij het pop- en rockpubliek. De clip zorgde er ook voor dat hiphop/rap langzaamaan een plek kreeg op MTV.

Opener Peter Piper is een goed voorbeeld van de specifieke van Run-D.M.C. stijl. Over een strak ritme met weinig instrumentatie wordt een pakkende rap neergelegd. Hierna volgen drie tracks die allemaal heel populair werden. De eerste is It’s Tricky met een geweldige sample van  My Sharona van The Knack. Het nummer nodigt gewoon uit tot meebrullen en de leuke clip (met een gastrol van Penn & Teller) is ook erg genietbaar.

Daarna volgen My Adidas en het eerder genoemde Walk This Way en na die vier nummers weet je het, dit album kan niet meer stuk. Het is een echt vijfsterrenalbum waarop geen slechte nummers staan. Verdere knallers zijn het titelnummer Raising Hell met samples van heerlijk gierende gitaren, hitsingle You Be Illin’ met een heerlijk pianoloopje en Dumb Girl met een pakkend vocaal refrein (dumb, dumb, dumb, dumb, dumb, dumb, dumb, dumb, dumb girl…).

Over smaak valt te twisten, maar dat dit een mijlpaal met een grote M is in de hiphop/rap-geschiedenis. Daar zijn alle geleerden het wel over eens.

* zie ook de recensie ZZ Top – La Futura

© 2013 TTZL


Officiële website: Run-D.M.C.
Wikipedia EN: Run-D.M.C.
Wikipedia NL: Run-D.M.C.
Youtube: Walk This Way
Youtube: Peter Piper
Youtube: It’s Tricky
Youtube: My Adidas
Youtube: Raising Hell
Youtube: You Be Illin’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten