Zoeken in deze blog

zaterdag 12 april 2014

#75: The Blasters - The Blasters (1981)

Rock and roll, blues, r&b, mountain music, jazz, rockabilly, country en meer, dat is wat The Blasters maken en ze noemen het "American Music"

Het zijn de gitaar spelende broers Phil en Dave Alvin die de band in 1979 oprichten met John Bazz op bas en Bill Bateman op drums. In 1980 nemen ze voor het kleine Rollin' Rock Records hun debuutalbum American Music op. Het is een prima plaat, maar het kleine label heeft slechts beperkte distributiemogelijkheden. Ze stappen over naar het grotere Slash Records en nemen daar het album The Blasters op in 1981. Nadat het album goed begint te lopen in de US wordt het opgepikt door het grote Warner Bros. Records voor wereldwijde distributie.

De band was inmiddels versterkt met Gene Taylor op piano en als sessiemuzikanten waren saxofonisten Lee Allen en Steve Berlin gestrikt. Deze aanvullingen gaven de band een voller geluid en dat werkt erg goed.

Op het album staan vijf covers en zeven originele songs, maar er is geen sprake van een tweedeling. De covers klinken alsof het hun eigen nummers zijn. Twee tracks van het debuutalbum worden hergebruikt op dit tweede album: de opener Marie Marie (een lekker old school rock 'n' roll nummer) en hun onvolprezen American Music waarvan de tekst over Amerika gaat, maar net zo goed op The Blasters zelf van toepassing is:

We got the Louisiana boogie and the Delta blues
We got country swing and rockabilly, too
We got jazz, country western, and Chicago blues
It's the greatest music that you ever knew.

Van de andere originele tracks is No Other Girl een goed rockabilly nummer en heeft So Long Baby Goodbye een lekkere mondharmonicapartij. Hollywood Bed en This Is It met een prominente piano zijn ook niet te versmaden, maar het beste nummer vind ik het lekker slepende Border Radio met een fijn ouderwets gitaargeluid.

Het zijn niet de bekende, voor de hand liggende nummers die worden gecoverd. Bo Diddley's I Love You So is waarschijnlijk het bekendst. Andere covers zijn Stop The Clock (van Bob Ehret) en de bluessongs Highway 61 (van Sunnyland Slim) en Never No More Blues (van Jimmie Rodgers). De topper is wat mij betreft het fantastische I'm shakin' van Little Willie John.

In nauwelijks dertig minuten komen twaalf nummers voorbij waar ik in ieder geval heel vrolijk van wordt. Na dit album maakte de oerbezetting van The Blasters nog een live-EP en twee albums, maar beter dan dit zou het niet worden.

© 2014 TTZL


Official website: The Blasters [coming soon]
Fan website: The Blasters Newsletter
Wikipedia EN: The Blasters
Youtube: Marie Marie
Youtube: American Music
Youtube: No Other Girl
Youtube: So Long Baby Goodbye
Youtube: Hollywood Bed
Youtube: This Is It
Youtube: Border Radio
Youtube: I Love You So
Youtube: Stop The Clock
Youtube: Highway 61
Youtube: Never No More Blues
Youtube: I'm shakin'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten